Tailana, prihajamo …

 

Tailana. Z obiskom slonjega rezervata v Tangkahanu se zaključuje naš celinski del Sumatre :). Čakata nas še vrhunca potovanja … naravnost neverjetno otočje Banyak archipelago in pa nekajdnevni treking med ljudstvom Mentawai, ki živi na otoku Siberut. Seveda pa je najprej treba priti do tja … in to na Sumatri ni tako zelo hitro, enostavno in poceni :). Iz Tangkahana štartamo ob pol petih zjutraj. Čaka nas 5 urna vožnja do Medan-a, kjer prestopimo na naslednji bus, ki nas pelje do Singkil-a.

Singkil je obalno mesto od koder vozi trajekt na Palau Banyak, ki je največji in eden redkih poseljenih otokov na otočju Banyak. Tole se vse bere totalno simpl … ampak ni :). Pa pojdimo lepo po vrsti. Najprej nekaj utrinkov s poti od Tangkahana do Medana. Peljemo se skozi kup majhnih vasic, tržnic … Svinjarija povsod, smrdljive “sveže” ribe, ki so po nevemkakšni poti “priplavale” ure in ure vožnje daleč od obale, vrvež ljudi … vsekakor zanimivo za videti, bi pa vseeno 2x premislil preden bi si kaj nabavil :).

sumatra tailana

sumatra tailana

sumatra tailana

sumatra tailana

No tole pa vsekakor ena izmed najbolj zanimivih dogodivščin na tej poti :). Res ne vem kako, ampak tovornjak se je udrl sredi ceste :). Šofer našega avtobusa, pa se je izkazal, kot cel kaskader. Najprej smo morali vsi dol, potem pa se je velemojster splazil skozi ozek prehod na milimetre :). V bistvu lažem … ni šlo na milimetre … ker sploh ni šlo hahahahha- Na vsaki strani je sfalilo par cm, gospod šofer pa se sploh ni sekiral. Pač še nekaj odrgnin na že tako do onemoglosti zgonjenem avtobusu, pač ne igra vloge :P.

sumatra tailana

sumatra tailana

sumatra tailana

sumatra tailana

Tule vmes manjka del fotografij iz Medana. V bistvu nič posebnega … šli smo v McDonalds nekaj pojest, dvignit denar, ker ga na Tailani – malem otočku sredi oceana – ne bomo mogli in poiskali prevoz do Singkil-a, obalnega mesteca od koder se bomo potem, kot že rečeno s trajektom odpravili na Tailano. Razen tega “nič posebnega”, pa je tule vseeno nekaj za omenit. Če kdo misli, da smo mi v Medanu, le prestopili iz enega avtobusa na drugega … se ne bi mogel bolj motiti :). Pošteno povedano … če ne bi na avtobusu spoznali Simona, prijaznega domačina za katerega tedaj še nismo vedeli, da ga ne vidimo zadnjič, bi verjetno še zdaj tavali po Sumatri in iskali ta klinčev avtobus :P. V glavnem … avtobusa iz Medana v Singkil dejansko ni. V bistvu, avtobusov na Sumatri skoraj ni :). Ti transporti potekajo samo s kombiji … ki pa tudi nimajo nekih postajališč ob cesti, oziroma glavnega postajališča. Mi smo vstopili kar v eni garaži … vse pa se je za nas zmenil Simon. Pripeljal nas je do tja, se dogovoril za zelo ugodno ceno (ki je še vedno okoli 60 EUR) za pičlih slabih 400 kilometrov vožnje … ki pa je trajala cca. 11 ur :/.

Na spodnji sliki pa definitivno najbolj veličasten pogled. Delujoč vulkan Mount Sinabung, ki je precej močno izbruhnil nedolgo pred našim prihodom. Na srečo so se stvari medtem umirile, saj so zaradi izbruha evakuirali kar precej prebivalstva iz okoliških vasi.

sumatra tailana

sumatra tailana

Po dooooooolgi in naporni vožnji, pozno zvečer končno prispemo v Singkil. Spodnja fotografija hotela ja od zjutraj. Prenočišča nimamo rezerviranega, šofer pa mesta tudi ne pozna, zato imamo srečo, da se slučajno zapeljemo mimo ne preveč finega hotela, ki je celo še odprt, cene pa so ugodne (mislim, da okoli 13 eur za vse nas). Pošteno povedano … glede na to kako smo bili utrujeni – na poti smo bili od pol petih zjutraj, pa vse do enajstih zvečer – bi spali tudi na pločniku :). Tule moram dodati, da je bil to, predvsem za otroka definitivno najtežji dan, kar sta jih kdajkoli preživela na potovanjih. Ampak nagrada je prišla že naslednji dan :). TAILANA … prihajamooooooo!!!!

sumatra tailana

sumatra tailana

Dobro jutrooooo :). Ura je 9, trajekt čaka, mi pa vsi naspidirani. Ha … če bi vedeli, da bomo prispeli šele ob sončnem zahodu, bi bila tudi evforija malce manjša :). Cena trajekta je bila izredno nizka … okoli 10 EUR za vse 4.

sumatra tailana

Preden izplujemo, otroka z bonboni osrečita še eno deklico …

sumatra tailana

… in akcija!

sumatra tailana

Vožnja s trajektom traja kakih 6 ur. Čas si krajšamo z igranjem kart in “spoznavanjem” domačinov …

sumatra tailana

sumatra tailana

sumatra tailana

sumatra tailana

Prvi pogled na otočje Banyak je izredno obetajoče, ampak tisti pravi rajski otočki pa nas še čakajo :).

sumatra tailana

sumatra tailana

sumatra tailana

Pa smo tu :). Oziroma tako vsaj mislimo, ko zagledamo pristanišče. Ne vemo pa, da nas čaka še več kot enourno pristajanje in obračanje zaradi močnega vetra :). Na največjem otoku Palau Banyak končno pristanemo okoli štirih popoldan, kar je kasneje, kot pričakovano.

sumatra tailana

sumatra tailana

sumatra tailana

Takoj, ko pristanemo nas prijazna domačinka povabi na kosilo, ki sicer ni najcenejše, je pa zanič za popizdit. Pozitivna stvar tega kosila pa je, da nam gostitelji uredijo prevoz na našo končno destinasijo Tailano, ki je del otočja Banjak. Prevoza na otoček ni bilo lahko dobiti, saj je bilo morje baje preveč razburkano in po pravici povedano smo malce rinili z glavo skozi zid. Cena prevoza (v eno smer) je bila okoli 35 EUR. 3 urna vožnja je bila vse prej kot prijetna. Valovi so bili izredno visoki, Lan je celo pot jokal od strahu, premočeni smo bili do kože … v glavnem, zadeve najbrž ne bi ponovili. To smo si mislili takrat. Ampak ker vsi vemo, da se zarečenega kruha poje največ, smo se še veliko hujšega podviga lotili na – žal predčasni – poti nazaj. Več o tem naslednjič.

sumatra tailana

sumatra tailana

… vendar smo na koncu, sicer šele zvečer le srečno prispeli na mali rajski otoček :). Lan je odigral še partijo šaha z domačini …

sumatra tailana

sumatra tailana

… nato pa smo si po celodnevnem potovanju privoščili zaslužen počitek.