Sumatra – The Beginning

And so it begins … the planing :). We bought the tickets in March. Basically it is really interesting how we made the decision to travel to Sumatra. At first, plan was to travel around Vietnam … we were decided … then, we actually do not even know why, we started thinking about Myanmar. We heard a lot good things about it, Bagan is insanely beautiful … YES – THIS IS IT, we said. But ther is always a “BUT” … traveling with 6 and 10 years old kids is not exactly the same as traveling alone :).

First of all … kids can go ANYWHERE we can. They are definetly capable, adaptable … and they have every quality they need to travel to the same places we can (sometimes they can do it even better as was proven in Sri Lanka hahahahhahaha) … so the problem is not here.The problem is when the journey is not interesting enough to the kids. And our opinion is that this is the most important thing we should pay attention when we are deciding where to travel with kids. It doesn’t matter how dirty the country is (actually I am the only one who “caught” a diarea in our family), how spicy the food is (everywhere you can find some food they Will eat).

So the problem is when they lose the motivation! And that was the main criteria when we decided to travel to Sumatra. There sould be interesting landscapes, animals, nice people and some beautiful beaches :). There was another impotant thing … the destination should not be too touristic – and Sumatra fits here also wery well. And now it is time to show you where we are going … here …

And here are a few words how we bought the plane tickets and how much did they cost us …

I will write this text in short english version, because most of things are not really relevant for readers outside Slovenia. Here are just some facts about our plane tickets. We bought tickets in March. At that time Quatar airways had a discount and we payed 310 EUR for one ticket from Zagreb to Bangkok. We found tickets to Sumatra on www.tiket.com for approx. 100 EUR/person. We are flying from Bangkok to Medan and then from Padang to Jakarta and from Jakarta back to Bangkok. So … for tickets Zagreb-Bangkok-Medan-Padang-Jakarta-Bengkok-Zagreb we payed approx 410 EUR/person. We are staying in Bangkok for one whole day. For this day we will hire a tour guide … a nice girl who was out guide in Bangkok a few years ago (on our first and last travel with agency). And now … T – 1 and 1/2 month and counting :). Thats is all for now but …

* * * * * * * * * *

Pa se je končno začelo … planiranje namreč :). Karte smo kupili že marca. V bistvu je ful zamimivo kako smo sploh prišli do tega, da gremo na Sumatro. Najprej je bil plan, da se odpravimo v Vietnam … vse odločeno, zmenjeno … potem pa v bistvu sploh ne vemo zakaj, smo se začeli pogovarjati o Mynmaru. Vsi so ga hvalili … Bagan je čist hud. Pa smo si rekli … NORO – TO JE TO. Ampak … potovati z 6 in 10 letnikom ni isto kot potovati sam :).

Prvo … otroci gredo lahko povsod kamor greva midva. Sposobna sta, prilagodljiva sta … včasih celo bolj kot midva odrasla (pa tudi sposobna sta včasih več, kot se je izkazalo na Šri Lanki hahahhahaha) … torej tu ni težav. Problem pa nastane, če otrokom potovanje ni zanimivo. In to je po najinem mnenju najbolj pomembna stvar na katero moramo biti pozorni, če potujemo z otroci. Ne se toliko obremenjevati s tem kolk je kje umazano (pri nas sem jaz edini, ki sem kdajkoli dobil drisko na potovanju), koliko je pekoča hrana (vedno se da dobiti nekaj kar bodo otroci jedli). Torej … probem pa nastane, če otroci nimajo motivacije!

In to je bil glavni kriterij po katerem smo se odločili za skok na Sumatro. Pokrajina mora biti zanimiva in lepa, biti mora čimveč različnih živali ter prijazni in zanimivi ljudje. In nenazadnje lepe plaže, toplo morje in kakšen koralni greben za snorklanje :). No še en pomemben dejavnik je bil, da destinacija ne sme biti preveč turistična – in Sumatra odlično ustreza tudi temu kriteriju. No pa, da boste vedeli kam sploh gremo … semle … :).

Tule pa še nekaj besed o tem kako smo prišli do letalskih kart …

Letalske karte sva kupila preko akcije na Fb strani “Po Svetu”, ki je itak daleč najboljša stran, z rednimi objavami razno raznih akcij in “error fare-jev” letalskih prevoznikov. Preko njihove strani smo že lanko leto kupili karte za Šri Lanko :). V glavnem … še preden smo bili dokončno odločeni kam gremo, smo kupili karte za Bangkok iz Zagreba.

Prevoznik je Quatar airways, cena povratne karte pa je bila 310 EUR. To je bilo simpl … klik na povezavo, ki je bila objavljena na “Po svetu”, poiščeš datume, plačaš … voila :). No malce bolj zahtevno pa je bilo kupiti karte za notranje lete :). Itak najprej klik na Air Asia, kjer pa je nastal problem pri prtljagi … nikakor nisem mogel kupiti otroških kart brez dodatne prtljage :/. Po kar precej druženja s stricem guglom, nekaj vprašanjih na internetu in par nauspelih poizkusih (beri – najdenih izredno dragih kartah), sem končno – sploh ne vem kako – prišel do strani www.tiket.com, ki je nekakšen azijski “Skyscanner”.

No se vidi, da tole pišem ob 7ih zjutraj … saj sploh še ne veste točno po kateri poti gremo :). Torej … let do Bangkoka je THE BEST!! Letimo iz Zagreba, v Dohi imamo postanek 45 min, potem pa direkt v Bangkok … woohoooo. Slabih 16 ur pa smo tam :). V Bangkoku pristanemo ob 7.30, let do Medana, kamoor letimo na Sumatro pa imamo šele naslednji dan … kar pomeni, da bomo cel dan v Bangkoku na polno izkoristili. Ker imamo samo en dan časa in je čas izrednega pomena, smo dogovorjeni z vodičko, ki sva jo imela midva pred nekaj leti na Tajskem (najino prvo in edino potovanje z agencijo), da nam ta dan dela dužbo in nam pokaže kaj zanimivega :).

Torej … kot že rečeno … iz Bangkoka letimo v Medan, vračamo pa se iz Jakarte … kar pomeni, da moramo v slabih treh tednih dati čez celotno Sumatro, kar bo kar precejšen podvig, ki bo zahteval precej fizičnih naporov in nas verjeto prikrajšal za kakšno urico spanja :). Ampak … na potovanja se je vedno treba podati pozitivno naravnan in pripravljen se čemu odreči, da vidiš in predvsem izkusiš čim več. In pa za konec še cena letalskih kart do Sumatre in nazaj … cca 100 EUR/osebo. In na koncu če vržemo skupaj … letalske karte, Zagreb-Bangkok-Medan-Padang-Jakarta-Bangkok-Zagreb … cca. 410 EUR/osebo :). Še mesec in pol … in akcijaaaaaaa!!! To je to zaenkrat. Ampak … najboljše šele prihaja ;).

sumatra travel